03 Iunie 2024 | Bădescu Maria
Caligrafia, arta scrisului frumos, a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscuta in ultimul timp. Oamenii sunt fascinati de eleganta si frumusetea literelor redate in diverse stiluri de catre artistii caligrafi si sunt foarte deschisi sa intre in universul caligrafic.
Intrebarea care sta pe buzele tuturor care vor sa incerce este: de ce instrumente am nevoie sa scriu caligrafic?!
1. Hartie pentru caligrafie
Nu toata hartia este potrivita pentru caligrafie. De exemplu nu o sa reusesti sa scrii caligrafic, cu usurinta pe o hartie simpla de imprimanta deoarece exista mari sanse ca cerneala sa se imprastie pe ea.
Daca hartia este prea fibroasa, exista riscul ca penita sa agate fibrele de hartie si sa nu reusesti sa scrii.
Mai retine ca multe hartii pentru arta au aplicate diverse tratamente, iar acestea pot ingreuna scrierea. Din experienta iti spun ca hartia watercolor nu se potriveste pentru caligrafie cu tocul si penita.
Recomandarea mea, care stiu sigur ca functioneaza este hartia pentru caligrafie de la Clairefontaine. Se gaseste sub forma texturata cat si neteda, alba sau neagra.
Mie imi place sa folosesc hartia texturata pentru semnele de carte si lucrarile inramate, iar hartia neteda pentru exersat si realizat scrisori. Este absolut geniala!
2. Toc pentru caligrafie
Exista toc drept si toc oblic pentru caligrafie. Personal, tocul oblic mi se pare mult mai potrivit pentru incepatori pentru ca iti permite sa scrii la un unghi corect, inclinat de 55 de grade.
Tocurile difera in functie de materiale, pot fi tocuri din plastic, tocuri din rasina, tocuri din lemn.
De asemenea, un aspect care merita urmarit la un toc este flansa, acea piesa de metal in care se introduce penita. Eu recomand tocurile cu flansa detasabila pentru ca permit introducerea si scoaterea mai usoara a penitei fara a o deteriora si fara a produce accidente. Altfel exista riscul sa te intepi.
3. Penite pentru caligrafie
Exista o sumedenie de tipuri de penite. Atentie! Nu toate penitele din magazine sunt potrivite pentru scris. Exista penite pentru desen sau pentru stiluri mai putin practicate. Daca vrei sa inveti caligrafie, trebuie sa alegi penite potrivite pentru stilul Copperplate.
Uite cateva optiuni:
Penita pentru caligrafie Tachikawa G
Este o penita extrem de asemanatoare cu penita Nikko G. Este fara indoiala cea mai recomandata penita pentru incepatori. Acest lucru se datorează fiabilitatii sale. Flexibilitatea este medie și se preteaza bine pentru diverse grade de presiune.
Penita pentru caligrafie Leonardt 40 Steno
Se mai numeste si Blue Pumpkin. Este o penita cu rezervor mare, reține mai multa cerneala. Flexibilitatea este moderata, poti realiza tuse frumoase cu putina presiune.
Poate fi folosita pentru stilul Copperplate, dar este mai potrivita pentru stilurile moderne de caligrafie. Este o penita potrivita atat pentru incepatori cat si pentru avansati.
Penita pentru caligrafie Leonardt EF Principal
Este o penita preferata de multi caligrafi. Are varful extra-fin si foarte flexibil. Este o alegere excelenta pentru multe stiluri: Copperplate, Spencerian, caligrafie moderna si multe altele. Aceasta penita este ideala pentru caligrafii de nivel mediu sau avansat. Nu este recomandata incepatorilor.
4. Cerneala pentru caligrafie
Atentie, nu toate cernelurile sunt potrivite pentru caligrafia cu toc si penita. Cerneala pentru caligrafie este complet diferita fata de cerneala pentru stilourile obisnuite.
Cerneala pe care o recomand intotdeauna este cea de la Dr. Ph. Martin’s. Este recomandata de caligrafii experti de la nivel global pentru ca are o consistenta perfecta, este foarte pigmentata si rezistenta.
Sunt mai multe tipuri de cerneala:
Cerneala mata, ca cea din gama Bombay
Cerneala perlata, cu sidef ca cea din gama Iridiscent
Am auzit multe sfaturi, cum ca incepatorii nu ar trebui sa investeasca in produse de calitate. Nu sunt in totalitate de acord. De exemplu, o cerneala foarte ieftina, care nu are consistenta potrivita pentru scrisul cu penita, va provoca mai multe dureri de cap, nervi si frustrare celui care vrea sa practice acest tip de arta. Va crede ca este vina lui daca nu reuseste sa scrie si sunt sanse mari ca sa renunte la aceasta pasiune inainte de a o descoperi cu adevarat.
Daca vrei sa inveti caligrafie, te sfatuiesc sa investesti in produse de calitate, deja testate de caligrafi, cumparate din magazine specializate. Produsele ieftine te vor costa mai scump mai tarziu. Iti spun din proprie experienta.
Din fericire, nu trebuie sa iti mai faci griji fiindca m-am ocupat de toate. Poti cumpara cu incredere cele mai iubite produse de caligrafie din intreaga lume de pe MARIART – magazinul tau specializat in produse si servicii de caligrafie.
Daca te pasioneaza caligrafia si ai orice intrebare pentru noi, suntem la un e-mail / mesaj distanta. Iti vom raspunde cu drag!
Maria :)