Cum ai descoperit pasiunea pentru caligrafie și ce te-a atras la această formă de artă?
”Eram în iarna lui 2018, când mă organizam pentru nunta mea. Din curiozitate și pasiunea pentru artă am hotărât să îmi fac singură invitațiile. Atunci a fost dragoste mare între mine și caligrafie. Mi-a plăcut enorm de mult rezultatul, dar și invitaților mei, tocmai pentru că am îmbinat perfect modernul cu clasicul și câteva influențe rustice.”
Îți amintești primul tău proiect de caligrafie? Care a fost și ce simți când te uiți la acel prim proiect?
”Primul meu proiect în adevăratul sens al cuvântului a fost un album foto 100% handmade, creat pentru Andreea Balaban, la solicitarea brandului Perwoll. A fost o nebunie curată, dar mi-a plăcut enorm provocarea. A ieșit de vis, foarte elegant, vintage și colorat, exact cum cerea brief-ul.”
De unde îți iei inspirația pentru lucrările tale?
”Inspirație am regăsit cel mai mult în cadrul evenimentelor unde am caligrafiat și gravat LIVE. Oamenii, publicul, interacțiunile, evenimentele, decorurile, locațiile, munca de echipă, vibe-ul, totul mă inspiră când particip la evenimente.
De aici îmi extrag informații pe care le folosesc apoi în strategia de business, în crearea de produse, în comunicarea cu clientul, în brandingul personal etc. Cu cât ieși mai mult în lume, cu cât iei contact cu o diversitate de medii, cu atât ești mai bine pregătit.”
”DA, am! Negrul și auriul, pe multă opulență, cum s-ar zice! Este ceva care izvorăște din adâncul meu, iar atunci când mă pornesc, nu mă mai opresc. :)) Lucrările mele vreau să strălucească ca un diamant, la propriu și la figurat, să le recunoști dintr-o mie. Și cred că se întâmplă asta.”

Cum reacționează oamenii când văd lucrările tale? Recunosc ușor amprenta ta?
”Dacă vorbim de clienții empatici, sunt vrăjiți. Dacă vorbim de restul de 2% dintre ei, un „frumos” e de ajuns pentru mine. Oamenii sunt diferiți, la fel și modul în care reacționează la lucruri. Eu știu că le place, iar asta e cea mai mare satisfacție: să le placă și să mă recomande apropiaților.
Da, recunosc ușor amprenta mea, în primul rând pentru caligrafia unică, căci eu nu abordez mai multe tipuri de caligrafie, iar în al doilea rând - pentru opulența de la punctul 4.”
Cum decurge, de obicei, colaborarea ta cu un client, de la prima idee până la livrarea lucrării?
”Mare parte din colaborări decurg în ritm consultativ. În piață sunt mulți clienți care nu cunosc detalii despre domeniul acesta, fiind o categorie destul de nișată, așa că majoritatea dintre ei țin cont de sfaturile și recomandările mele.
După ce clientul transmite detaliile, urmează discuția consultativă. Creez produsul de tip mostră (dacă este cazul), apoi intrăm în zona de fine tuning. Stabilim toți termenii, apoi începe procesul de creație a produsului final.
Întotdeauna ascult cu atenție nevoile clientului, astfel încât să pot livra o variantă potrivită lui, având în vedere că vorbim despre un produs personalizat, fără posibilitatea de revânzare.”
Povestește-ne pe scurt despre un proiect sau o lucrare de care ești foarte mândră.
”Voi vorbi despre ceva care sper să vă inspire pe fiecare dintre voi. Atenție, nu este un produs care costă mult, ci unul a cărei valoare e inestimabilă, atunci când îl dăruiești!
În primăvara asta am primit o solicitare de personalizare prin gravură pe broșele din porțelan, iubite deja de doi ani de clienții mei. Când clienta mi-a cerut să gravez o balerină pentru fetița ei, am refuzat-o, fără să stau vreun pic pe gânduri. Am refuzat-o pentru că era ceva nou, pe care nu îl mai făcusem, ceva care necesita teste și migală (gândeam eu), într-o perioadă extrem de aglomerată din an – Mărțișorul.
Mi-a stârnit, totuși, curiozitatea, și chiar de o refuzasem, am testat să văd dacă iese ceva. Am rămas uimită de rezultat, la fel și clienta, apoi tot internetul, căci de atunci am început să gravez îngerași, graviduțe cu burtici și mămici cu bebei, mame cu 2-5 copii.
Concluzia mi-a fost clară: nu mai refuz nicio provocare, căci orice lucru de care mă simt incapabilă de a-l realiza, poate reprezenta succesul meu.”

Ce ți-ai dori să realizezi în cariera ta de caligraf în următorii ani?
”Îmi doresc să continui acest drum pe care mi l-am creat cu pasiune și muncă, prin care să îmi măresc portofoliul de colaborări business, cu agenții și branduri. Aici mă simt cel mai acasă.
Pe de altă parte, în 2025 mi-aș dori să activez în cadrul festivalurilor de muzică din România, să aduc caligrafia și gravura în cele mai ingenioase și creative spații ale brandurilor. Iar un alt lucru este de a realiza workshop-uri, ateliere și cursuri de caligrafie, atât cu persoanele fizice, cât și în cadrul zonei corporate.”

”Eu cred că tehnologia se îmbină perfect cu caligrafia. Am testat caligrafia digitală pe tabletă (am creat semnături digitale) și este o metodă unică pentru orice produs. Aș folosi-o foarte mult în imaginea de brand. Intenționez să o dezvolt pe viitor.
Avantajul caligrafiei digitale este că realizezi un produs o singură dată, pe care îl poți folosi în diferite forme, dimensiuni și culori, oricând îți dorești, fără a fi nevoit să îl creezi din nou.”
Ce sfat le-ai oferi celor care vor sa învețe caligrafie?
”Să aibă răbdare cu ei, căci nu e neapărat ușor. Să exerseze în fiecare zi. Si să nu refuze nicio provocare! :)”
Rubrica 3 lucruri PREFERATE:
1. Produsul preferat de la MARIART:
Cerneala aurie Dr. Ph. Martin's, fără ezitare.
2. Citat favorit:
Spune-mi cât de sus să sar, și eu sar!
3. O melodie pe care caligrafiezi cel mai bine:
ASMR (spre dezgustul multora), jazz (mult jazz), 432Hz și AC/DC – sunt un om complex! :))